Drewno - kilka faktów

Dodane: 28-10-2017 05:47
Drewno - kilka faktów stolik kawowy dębowy okrągły

Drewno znacznie łatwiej przenosi siły (ma

Drewno jest materiałem anizotropowym, ortotropowym, jego wytrzymałość na ściskanie, rozciąganie, zginanie zależy od kierunku działania sił w stosunku do włókien. Drewno znacznie łatwiej przenosi siły (ma większą wytrzymałość) działające wzdłuż włókien ? wraz ze wzrostem kąta odchylenia tych sił od kierunku włókien wytrzymałość drewna zmniejsza się. W zależności od osiąganej minimalnej wartości wytrzymałości mechanicznej drewno dzieli się na klasy. Przykładowe wartości wytrzymałości drewna na ściskanie w zależności od klasy:
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Drewno_(technika)


Drewno kontra inne materiały w meblach

Drewniane meble - jakość, ponaczasowość, styl - trzeba dodać coś więcej? Oczywiście są zazwyczaj droższe, niż meble z innych materiałów, zostaną jednak z nami na dłużej. Jeśli szukasz rozwiązania na lata i nie chcesz wymieniac mebli często, to będzie to także rozwiązanie ekonomiczne - meble drewniane są znacznie bardziej trwałe, trudniej ulegają mechanicznym uszkodzeniom. Poza tym można tanio i łatwo nadać im nowego wyrazu - można je wielokrotnie malowac i szlifować, dostosując do zmiany stylu naszego mieszkania. Poza tym wyglądają ogólnie znacznie lepiej - nie trzeba być znawcą, zeby odróżnić meble drewniane, od tych z gorszych materiałów.


Wypuszczanie do sprzedaży mebli dębowych

Produkcją mebli dębowych znają się oczywiście osoby dobrze znające się na samych meblach dębowych oraz na sposobach ich produkcji. Dzięki temu łatwiej jest im wykonywać meble dębowe i pozwalać na dopuszczanie do sprzedaży jedynie dobrej jakości mebli dębowych. Jest to bardzo ważne, aby meble dębowe trafiające do sprzedaży posiadały dobrą jakość, ponieważ w przeciwnym razie nie będzie można zbyt długo cieszyć się wszystkimi właściwościami przez nie posiadanymi. Wobec tego zwykle do sprzedaży wypuszczane są jedynie najwyższej jakości meble dębowe, które zostały bardzo dobrze przygotowane i zakonserwowane w taki sposób żeby nie zaczęły zbyt szybko niszczeć. Tylko dzięki temu ich sprzedaż nie będzie spadała.